Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, miten oman aikansa ja energiansa arjessaan jakaa ja käyttää.
Meillä on monesti nykyään kiireiset, paljon aikaa vaativat työt, vilkas sosiaalinen elämä, harrastuksia ja jostain pitäisi löytää aikaa rakkaalle perheellekin.
Tämän ajankuvan trendi maailmassa on se, että on monta rautaa tulessa, ruuhkavuodet, kiirettä töissä, stressiä, liian vähän unta jne. Nykyään on jopa hieman muotia sanoa, että: "No joo on ollut tosi kiirettä töissä ja vähän stressiä" Tämän yhtälön riskeinä ovat uupuminen, riittämättömyyden tunne tai pitkään jatkuneena jopa loppuun palaminen tai masennus johtuen siitä, että ei ole onnistunut kaikessa, mitä on tavoitellut! Nämä kaikki ovat tilanteita, joihin ihmisen ei olisi hyvä ajautua.
Minä esitänkin usein asiakkailleni kysymyksen: Voiko kaikessa onnistua samaan aikaan? tai pitäisikö sitä edes yrittää?
Muistutan ihmisiä jatkuvasti siitä, että jos joku osa-alue vaatii enemmän huomiotasi, niin pitää osata ottaa aikaa ja energiaa jostain muualta. Näiden oman elämämme osa-alueiden välillä meidän on jaettava voimavaramme ja aikamme.
Jos joku osa-alue vaati välillä enemmän aikaa/huomiota/energiaa, niin muiden on joustettava! Jos vaikka työt vaativat 20% enemmän aikaa ja energiaa, kuin normaalisti, niin se on silloin irrotettava väkisin jostain muualta. On kuitenkin 2 osa-aluetta, joista ei kannata nipistää aikaa pitkällä aikavälillä. Ne ovat uni ja vapaa-aika, koska se alkaa ennen pitkää väkisinkin näkymään väsymyksenä ja polttaa sitä kuuluisaa kynttilää molemmista päistä.
Olen jakanut tähän alle esimerkin omaisesti oman elämäni osa-alueet ja merkinnyt niille suunnilleen käyttämäni ajan vuorokaudessa. Toki se muuttuu aina päivittäin, mutta suunnilleen näin:
Tuukan vuorokausi 24h - Työ 8h - Perhe + aika heidän kanssa kotona 3h - Kaverit 0h - Koirat 1,5h - Liikunta + harrastukset 2h - Uni + lepäily illalla 8h - Uusien asioiden oppiminen 0,5h
Minun elämäni täyttää tällä hetkellä työ, perhe, koirat siihen mukaan luettuna sekä omat liikuntaharrastukset! Se on se, miten olen halunnut nyt jo jonkin aikaa aikani käyttää! Tästä näkee nopeasti, että esim. kaverit ovat jääneet nyt todella vähälle huomiolle ja tämän korjaan varmasti jossain vaiheessa, mutta nyt en siitä stressaa, koska tiedän, että he kyllä odottavat ja ymmärtävät tämän poikkeuksellisen tilanteen.
Nyt jos aloitan esim. uuden valmennuksen suunnittelun, joka vie normaalin 8h sijasta 10h päivästäni, niin vähennän automaattisesti harjoitteluani 1tuntiin/vrk sekä jätän uuden oppimisen kokonaan pois ja samoin nipistän hieman kotona vietetystä ajasta, kun teen pidempiä työpäiviä.
Näin tämä elää aina tilanteen mukaan enkä aja itseäni piippuun vaan pyrin aina muokkaamaan näitä kategorioita tilanteen mukaan.
Tehtävänäsi on tehdä oma taulukko ajankäytöstäsi.
Tee se rehellisesti ja katso vaikuttaako se siltä, miten haluaisit asioiden olevan. Jos näin ei ole, niin ala miettimään konkreettisia muutoksia, miten voisit ajankäyttöäsi muokata niin, että sinä saisit taulukosta haluamasi näköisen. Tämän tehtävän aikana on myöskin hyvä miettiä niitä omia liikunnallisia tavoitteita tai esim. mahdollista painonpudotustavoitetta. Jääkö niiden toteuttamiselle riittävästi aikaa ja energiaa? Jos ei niin miten voisit muuttaa asioita, että näin olisi? Voit tehdä taulukon myös piirakka – mallisesti. Sekin on hyvin havainnollistavaa, kun alkaa piirtämään ja miettimään, mihin aikansa käyttää.
Tehtävän toinen osa on miettiä, mitkä asiat sinua tällä hetkellä stressaavat tai vievät aikaasi. Onko elämässäsi ns. energiasyöppöjä, jotka voivat olla joko ihmisiä tai asioita, jotka vievät sinulta energiaa tai saa olisi väsyneeksi, surulliseksi tms.
Mieti, mitä voisit tehdä toisin, että asiaan tulisi muutos? Vähäistä aikaansa ei kannata käyttää ihmisiin tai asioihin, jotka vain vievät sinun voimavarasi eivätkä anna mitään takaisin.
Mieti myös, mitkä asiat / ihmiset tekevät sinut tällä hetkellä onnelliseksi ja energiseski. Miten voisit lisätä näitä elämääsi tai mistä saada lisää aikaa näille asioille ja ihmisille.
Mitä enemmän onnistut vähentämään näitä negatiivisia asioita ja lisäämään positiviisia, niin sitä paremmin sinä pitkällä aikavälillä voit.