Kesällä ja varsinkin kesälomalla monen arkirytmi muuttuu aikalailla. Sitä kautta myös ruokailu ja tutut ruokailuun liittyvät rutiinit kokevat muutoksia. Kuinka tähän voisi reagoida ajoissa ja mahdollisimman fiksusti? Yritetään miettiä sitä seuraavaksi.
Moni tuskailee kesällä ruokailujen kanssa. Kesälomalla tutut rutiinit menevät täysin uusiksi ja lomalla tekisi mieli herkutellakin. Samalla takaraivoon hiipii ajatus siitä että kertyykö tästä kiloja tai meneekö keväällä hankittu kuntopohja pilalle. No ei mene, kunhan tehdään hyvät suunnitelmat.
Tässäkin asiassa ainoa oikotie onneen on hyvä etukäteissuunnitelma. Suoraan minä en pysty sanomaan, mitä kenenkin pitäisi tai ei pitäisi tehdä mutta sen sanon, että kun sinulla on selkeä suunnitelma, niin kaikki on helpompaa. Minkälainen se suunnitelma voisi sitten olla?
Aluksi luodaan hyvä pohja, joka kantaa meitä eteenpäin. Tähän kuuluu säännöllinen liikunta ja ruokailut.
Syö kesällä / kesälomallakin säännöllisesti ja pyri syömään ainakin 3/4 tai 4/5 ateriasta terveellistä ruokaa. Ei ole mitään väliä vaikka söisit aamupalan klo: 10.00 tavallisen 06.30 sijaan, se on ihan ok. Monesti kesällä käykin niin, että tulee syötyä harvemmin, koska päivärytmi on hieman erilainen ja saattaa olla, että aamiaispöydässä istutaan myöhemmin / pidempään
Terveellinen ruoka voi olla myös sitä suomalaisille niin rakasta grilliruokaa. Grilliin ei ole pakko laittaa 16 makkaraa vaan sinne voi laittaa kalaa, kanaa, lihaa, kasviksia tms. Eikä se 1 makkara lautasella sitä ateriaa pilaa, jos sen kaverina on vaikka kesäkurpitsaa, sieniä, parsaa, paprikaa, salaattia, perunoita tms, mitä vain terveellisiä kasviksia / hiilihydraatinlähteitä. .
No niin eli syö säännöllisesti ja suhteellisen terveellisesti se 80% aterioista. Silloin ei haittaa, vaikka kesällä vähän herkutteleekin.
Liikunta
Toinen tykkää liikkua kesällä enemmän, kun siihen on paremmin aikaa. Toinen taas kokee liikunnan haasteeksi, koska tutut rutiinit ja ehkä se tuttu kuntosali tai ryhmäliikuntatunti on satojen kilometrien päässä. Mikä avuksi?
Tehdään taas suunnitelma. Minä kokeilin viime kesänä omasta mielestäni nerokasta "Liikuntahetkeä". Eli päätin, että minulla on 5 kertaa viikossa liikuntahetki. Usein se oli heti aamulla joko aamupalan jälkeen tai usein jopa ennen sitä. Päätin, että nyt lähden liikkumaan vähintään 30 minuutiksi eikä ole väliä mitä teen. Menin täysin fiiliksen mukaan. Joskus lähdin suppailemaan, välillä sauvakävelemään tai hölkkäämään. Yksi aamu tein lenkin soutaen ja toinen aamu pyöräilin ja nostelin kahvakuulia.
Tämän nerous minun kohdallani oli siinä, että päätin etukäteen liikkua vähintään 5 kertaa viikossa. Tiedän, että myös mieleni tarvitsee sitä ja olen paremmalla tuulella, kun pääsen liikkumaan. En kuitenkaan jaksanut tehdä mitään tarkkoja suunnitelmia liikuntaa varten. Tämä toimi minulla ja jos se tuntuu omalta ajatukselta, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Toinen vinkki on suunnitella liikunnat etukäteen. Silloin ne tulee helpommin tehtyä. Liikunnan ei tarvitse kesällä/lomalla olla niin "vakavaa" kuin arjessa vaan lajeja ja tyylejä on monia. Pääasia, että keho saa säännöllisesti liikettä. Kenenkään kunto ei katoa, jos sinne kuntosalille ei 3 viikkoon pääse. Siellä ehtii kyllä käydä sitten taas sen loput 11kk.
Jos siis kaipat tarkempia suunnitelmia kuin minä, niin päätä viimeistään edellisenä päivän mitä ja miten seuraavana päivänä liikut. Silloin sinne liikkumaan tulee lähdettyä kuin itsestään ja asia on helppo sujauttaa sinne perheen yhteisten aikataulujen joukkoon.
Herkuttelu
Jos haasteena tai pelkona on esim. liiallinen herkkujen syönti, niin silloinkin kannattaa tehdä selkeä suunnitelma itselleen milloin ja kuinka paljon herkkuja voi syödä.
Suunnitelma nro 1 voisi olla vaikka sellainen, että saat syödä pienen herkun joka päivä. Se voi olla vaikka 1 jäätelö päivittäin. Silloin itseltään ei tarvitse kieltää mitään, joka päivä saa herkutella vähän ja määrä pysyy kohtuullisena.
Jos joka päiväinen herkuttelu ei tunnu hyvältä, niin voit tehdä muunkinlaisia suunnitelmia. Meidän perheessä tehdään monesti niin, että me suunnittelemme aikuisten kesken jo etukäteen esim, että perjantaina saa herkutella, kun silloin ajetaan 7 tuntia mökille. Siellä voisimme herkutella lauantaina, kun kuitenkin on jotain tarjolla jne. Sitten taas sunnuntai ja maanantai voitaisiin pitää herkuttomia, että saadaan pieni tauko jne.
Me teemme välillä tällaisia ihan selkeitä päiväkohtaisia suunnitelmia ja silloin niitä on helppoa noudattaa. Se myös helpottaa, jos perheen kaikki aikuiset sitoutuvat samoihin sääntöihin. Tokihan sitä saa herkutella vaikka joka päivä, jos siltä tuntuu eikä se itseään häiritse mutta moni tuntuu kuitenkin kamppailevan näiden samojen ajatuksien ja haasteiden kanssa.
Minun vinkkini siis on yllätys, yllätys, tehdä mahdollisimman paljon suunnitelmia. Ne helpottavat elämää niin paljon. Suunnitelmien ei tarvitse olla kovin eksakteja, niin kuin huomasitten minun liikuntasuunnitelmastani, mutta suunnitelma se löyhäkin suunnitelma on.