Pohdi mitkä ovat sinulle rakkaimpia / mukavimpia liikuntamuotoja / harrastuksia.
Mieti monta kertaa viikossa ehdit realistisesti liikkumaan?
Ideoi itsellesi vähintään 2 keinoa, joiden avulla saavutat tavoitteesi liikuntamäärän suhteen.
Pohdi onko arkesi aktiivista?
Saavutatko esimerkiksi 10 000 askelta päivässä? Jos arkesi ei mielestäsi ole niin aktiivista, kuin toivoisit sen olevan, niin keksi 2 ratkaisua, millä lisäät aktiivisuutta arkeesi.
Hyviä aktiivisuuden lisääjiä on lisätä kävelyä päiviin joko työ tai kauppamatkojen osalta tai lähteä lapsen kanssa ulos seikkailemaan, pulkkamäkeen, metsäretkelle, mitä vain keksitkään.
SUUNNITTELE LIIKUNTAKERRAT ETUKÄTEEN
Monen arki on hektistä, jolloin ex-tempore liikkumaan lähteminen on haastavaa joko aikatauluista tai väsymyksestä johtuen.
Kannattaa suunnitella ja merkitä tulevan viikon treenit jo etukäteen kalenteriin. Jos jaat arkeasi toisen henkilön kanssa, niin suunnitelkaa molempien treeniajankohdat yhdessä. Näin pääsette molemmat liikkumaan / harrastamaan säännöllisesti eikä näistä asioista tule kinastelua tai epätietoisuutta.
Hyvä tapa on myös sopia treeni-treffejä kavereiden kanssa. Voit sopia kaverin kanssa yhteislenkin tai treenit kuntosalille / ryhmäliikuntaan jo etukäteen. Tällöin kynnys treenien perumiselle kasvaa huomattavasti ja laiskotuskohtauksenkin yllättäessä tulee lähdettyä liikkumaan, kun kaverille ei viitsi ilmoittaa, että ei minua nyt huvitakaan.
Suosittelen myös pohtimaan mikä ajankohta vuorokaudesta on sinulle optimaalisinta liikunta-aikaa. Voisitko päästä silloin liikkumaan, jos suunnittelisit tämän jo etukäteen. Annan tähän esimerkin meiltä kotoa. Me molemmat pidämme aamutreeneistä. Aina ne eivät tietenkään ole mahdollisia aikataulujen tai ihan vaan sen takia, että arvostaa unta enemmän. Välillä me kuitenkin teemme niin, että sovimme, että menemme vuoropäivinä kuntosalille heti aamusta 7.00. - 8.00. Tällöin toinen meistä huolehtii kotona aamurutiineista. Vuorottelemme siis välillä tietoisesti aamurutiinien kanssa ja näin annamme toisillemme mahdollisuuden liikkua heti aamusta.
Myös liikunnan ympärille kannattaa yrittää rakentaa jonkinlaisia rutiineja. Annan esimerkin. Me olemme huomanneet, että liikumme molemmat mieluummin aamupäivisin. Olemmekin luoneet tavan lähteä tekemään treeni aina suoraan sen jälkeen, kun saatamme tyttäremme esikouluun. Se on helppo tapa. Silloin olemme jo valmiiksi ulkona ja siitä on helppo tehdä vaikka 30min reipas kävelylenkki ja aloittaa sitten työt.
Toinen rutiinimme on jäädä tekemään oma kuntosalitreeni aina asiakkaan treenin jälkeen. Tämäkin on siitä helppo, että silloin olemme jo valmiiksi kuntosalilla treenivaatteet päällä. Näin säästämme aikaa ja vaivaa.
Mitä useammin / pidempään pystymme erilaisia rutiineja noudattamaan, niin sitä helpompia niistä tulee. Jossain kohtaa huomaat, että alat toimimaan omien rutiinien parissa jo automaattisesti.