Tässä viikkohaasteessa keskitymme pohtimaan omaa ruokailuamme. Meidän kaikkien ruokailuihin ja valintoihin liittyy paljon enemmän asioita, kuin mitä aina osaamme ajatellakaan. Tottumukset, muistot, ennakkoluulot, hinta, valmistusmaa, ulkonäkö, tavoitteet, laatu ja moni muu asia määrittelee päivittäisiä valintojamme.
Nyt pyydämme sinua pohtimaan mitkä 4-5 asiaa vaikuttavat eniten sinun valintoihin ruokien / raaka-aineiden osalta?Eli kun menet seuraavan kerran kauppaan, niin mitkä 4-5 asiaa vaikuttavat eniten sinun ostopäätöksiisi. Kirjoita nämä 4-5 asiaa itsellesi ylös.
Seuraavaksi pyydän teitä pohtimaan mitkä asiat takkuavat ruokaluissasi eniten? Valitse asioista vaikka 2-3 mitkä sinun mielestäsi ovat sinulle haasteellisimpia ja joita muuttamalla ruokailuistasi tulisi säännöllisempiä tai terveellisempiä. Kirjoita taas nämä 2-3 asiaa itsellesi ylös.
Nyt voit pysähtyä hetkeksi katsomaan vastauksiasi. Löytyykö niistä yhtäläisyyksiä tai ristiriitoja? Nyt käännämme katseemme asioihin, jotka mielestäsi takkuavat ruokailuissasi. Valitse listaamistasi asioista se, minkä muuttaminen toisi sinun mielestäsi suurimman muutoksen ruokailuihisi.
Valittuasi asian pohdi seuraavaksi 1 konkreettinen asia, jonka tekeminen / muuttaminen parantaisi tilannetta. Ota aluksi tämä 1 muutos, jonka yrität tuoda arkeesi. Älä kiirehdi muuttamaan liikaa kerralla vaan toista ja toista tätä yhtä asiaa niin kauan, että sen tekeminen tuntuu jo rutiinilta.
Voit palata tähän tehtävään myöhemmin uudelleen. Tarkastele vastauksiasi ja voit napata täältä aina uusia tavoitteita ja tehdä muutoksia yksi kerrallaan. Muista kuitenkin muuttaa aina vain 1 asia kerrallaan. Uusien tapojen oppiminen ja rutiinien luominen vaatii paljon aikaa. Vastoinkäymisiä tulee ihan jokaiselle. Niistä ei kannata välittää. Vastoinkäymisiin ja epäonnistumisiin kannattaa suhtautua positiivisesti. Vaikka välillä ne iskevät lujaa, niin ne ovat niitä hetkiä, jolloin meillä on aina mahdollista muuttaa asioita. Vastoinkäymisten tunnistaminen tarkoittaa sitä, että olet tietoinen, milloin jokin asia ei ole mennyt optimaalisesti. Se tarkoittaa, että sinulla on tietoa ja taitoa tunnistaa tilanne ja muuttaa käyttäytymistäsi. Silloin olet jo pitkällä asian muuttamisen suhteen.