Valmennus lähenee loppuaan. Nyt on hyvä aika käydä ajatustyötä miten elämän jatkuu valmennuksen jälkeen. Tämän tehtävän avulla pääset luomaan itsellesi pieniä tavoitteita tai raameja, miten jatkat terveellisiä elämäntapoja myös valmennuksen jälkeen.
Pyritään luomaan nämä raamit / tavoitteet positiivisen ajattelun avulla.
Meillä on monesti taipumuksena keskittyä niihin asioihin, joita haluamme muuttaa kuten ->
Minun pitäisi liikkua enemmän.
Minun pitäisi vähentää herkkujen syöntiä.
Haluaisin pudottaa painoa 5kg.
Olen todella stressaantunut.
Nukun huonosti.
Nyt haastamme teitä muuttamaan ajatuksianne siten, että pyrkikää ajattelemaan mitä hyviä asioita / pieniä tekoja voisitte tehdä, että teidän tavoitteet täyttyvät ja terveelliset elämäntavat säilyvät jatkossakin.
On paljon motivoimpaa ajatella elämäntapamuutosta siten, että lisäät elämääsi hyviä & terveellisiä asioita sen sijaan, että keskityt kieltämään epäterveellisiä asioita tai noudattamaan kieltolistoja.
Kieltävä ajattelutapa "Tänään en herkuttele illalla karkeilla"
Positiivinen ajattelutapa "Tänään tavoitteeni on syödä säännöllisesti koko päivän ajan.
Nämä kaksi päätöstä johtavat todennäköisesti samaan asiaan. Eli siihen, että ko. henkilö ei herkuttele illalla karkeilla.
Ensimmäisessä esimerkissä henkilö joutuu vain luottamaan siihen, että hänen selkärankansa kestää.
Toisessa esimerkissä pyrimme luomaan positiivisten muutosten kautta tilanteen, missä niitä karkkeja ei tee illalla mieli.
Onnistuessaan tämä positiivinen tapa tuo paljon paremman mielen, koska ko. henkilö on tehnyt hyviä asioita ja saavuttanut sitä kautta tavoitteensa olla syömättä karkkeja illalla.
Kieltojen rajoituksien noudattaminen ei ole kenellekään mukavaa tai helppoa. Se ei ole myöskään niin palkitsevaa kuin pohtia, mitä hyviä asioita voisi elämään lisätä.
Kieltojen ja rajoituksien noudattaminen vaatii myös valtavasti tahdonvoimaa, joka loppuu jokaisella meistä jossain vaiheessa. Näin ollen kieltojen ja rajoituksien kautta tehty elämäntapamuutos on monesti lyhyempiaikainen kuin onnistumisten ja positiivisten muutosten kautta tehty.
Monesti nämä kaksi hyvin erilaista tapaa johtavat hetkellisesti samankaltaiseen lopputulokseen. Niiden erona on se, että kieltojen kautta tehty elämäntapamuutos ei ole opettanut sinulle terveellisten elämäntapojen toimintatapoja ja rutiineja vaan olet vain kieltänyt ne huonot valinnat itseltäsi. Tällöin vaarana on se, että kun olet saavuttanut tavoitteesi tai kyllästyt jatkuvaan asioiden kieltämiseen itseltäsi, niin elämäntapamuutos tyssää kuin seinään ja palaat entiseten rutiinien pariin.
Keskittyessäsi lisäämään positiivisia asioita elämääsi opit koko ajan uusia toimintatapoja ja terveellisiä elämäntapoja. Hyvin suurella todennäkisyydellä ne myös lisäävät hyvänolontunnetta, joka taas motivoi sinua jatkamaan uusien tapojen jatkamista. Näin ollen teet huomaamatta jatkuvasti positiivisia muutoksia elämääsi. Se taas auttaa sinun elämäntapamuutosta eteenpäin.
Tehtävänäsi on nyt pohtia hetki valmennuksen aikana tekemiäsi muutoksia. Tämän jälkeen voit tehdä itsellesi 2-4 tavoitetta, joita pitää yllä tai joita haluaisit seuraavaksi saavuttaa. Mieti tavoitteiden lisäksi myös konkreettisia asioita, joita tekemällä tulet nämä tavoitteet saavuttamaan. Kehotamme sinua pohtimaan näitä asioita nimenomaan positiivisesta kulmasta. Tässä esimerkki.
Haluan jatkossa syödä säännöllisesti 4-5 kertaa päivässä. - Pyrin jatkossa suunnittelemaan ruokailuni etukäteen. Teen aina illalla suunnitelman seuraavan päivän varalle. - Aion käydä kaupassa 3 kertaa viikossa, mitä ennen teen ruokalistan tuleville viikoille ja ostan ruokiin tarvittavat ainekset kaupasta. - Laitan etukäteen kalenteriin ylös omat hetket ruoanvalmistamiselle. Näin saan tehdä ne kiireettä kaikessa rauhassa ja minulla on aina valmista ruokaa jääkaapissa.
Haluaisin liikkua säännöllisesti. - Otan tavoitteekseni liikkua aluksi 2 kertaa viikossa. - Kirjoitan liikuntahetket ylös kalenteriini. - Päätän aloittaa kävelylenkeillä, koska niistä minä tykkään ja ne tuovat minulle hyvää oloa. - Pyydän ystäväni mukaan lenkeille joka toinen perjantai. Siitä voisi tulla meidän yhteinen lenkkihetki, milloin voisimme samalla vaihtaa kuulumisia.
Haluan syödä riittävästi kasviksia / hedelmiä - Kirjoitan kauppalistaan ylös kasvikset ja hedelmät, joita viikon aikana tarvitsen. - Haluan syödä joka aamu 1 hedelmän. - Ostan kaupasta hedelmiä aina 3 päiväksi kerrallaan. Laitan ne kulhoon keittiön pöydälle. Kun niitä on esillä, niin muistan syödä niitä.