Tällä tehtävällä pyrimme tunnistamaan mahdollisia kielteisiä ja vääristyneitä ajatuksia ja uskomuksia, joita meillä mahdollisesti on. Tällaisia voi olla esimerkiksi ajatus siitä, että jos syö päivän aikana 1 pullan, niin on ihan sama mitä loppupäivän aikana syö, kun koko päivän ruokailut ovat kuitenkin jo pilalla.
Tällaiset uskomukset ja toimintatavat ovat usein siinä mielessä virheellisiä, että ne eivät kerro totuutta kokonaiskuvasta kuten esimerkki tapauksessa. Ei 1 pulla millään tavalla pilaa koko päivää. Ne myös estävät meitä näkemästä totuutta ja huomaamasta niitä kaikkia hyviä tekoja ja valintoja, joita teemme.
Terveellisen ruokavalion ja elämäntapamuutoksen osalta ne saattavat jarruttaa meidän kehitystä ja ylläpitää epäterveellisiä valintoja.
Tähän samaan aihealueeseen saattaa liittyä myös ns. mustavalkoinen ajattelu. Se tarkoittaa sitä, että me koemme joko onnistuvamme tai epäonnistuvamme valinnoissamme tai ratkaisuissamme. Jos pohdimme hetken terveellistä ruokavaliota tai elämäntapamuutosta kokonaisuudessaan, niin siinähän ei ole kyse onnistumisesta tai epäonnistumisesta vaan omia tavoitteita tukevien valintojen tekemisestä ja edistämisestä pitkällä aikavälillä. Monesti me kuitenkin ajattelemme, että "Nyt epäonnistuin, kun söin tänään karkkia vaikka ei pitänyt". Se ei ole maailmanloppu. Eikä siitä kannata tehdä liian suurta numeroa. Tilannetta voi nalysoida hetken ja pohtia, mistä tämä valintani johtui ja sen jälkeen ajatella hyvin nopeasti, että elämä jatkuu aivan normaalisti tämänkin valinnan jälkeen. Se on osa muutosta, osa elämää. Pyri siis tietoisesti välttämään jakamasta omia valintoja joko onnistumisiin ja epäonnistumisiin.
Miten voimme kehittyä muutoksessa?
Ensimmäinen askel on aina kohdalle osuvan tilanteen tunnistaminen. Se ei ole aina helppoa, mutta kannattaa kiinnittää huomiota näihin tilanteisiin ja omiin ajatuksiisi. Kun tunnistat ajatuksen, niin pohdi, että se on vain ajatus, se ei ole välttämättä totta. Se on sinun luomasi mielesi tuote.
Voit pohtia ->
- Minkälaisia ruokailuihin tai elämäntapamuutokseen liittyviä pinttyneitä ajatuksia tai uskomuksia sinulla on?
- Oletko huomannut, miten nämä ovat vaikuttaneet sinun toimintaasi?
- Voit pohtia ajatuksiesi ja uskomuksiesi todenperäisyyttä. Ovatko ne oikeasti totta vai voisivatko tilanteet mennä eri tavalla?
- Miten voisit muokata ajatuksiasi niin, että lopputulos olisikin erilainen, kuin se miten olet aiemmin ajatellut?